Sanatate

Vitaminele

Avem tot mai multa nevoie de vitamine, pentru ca ele ajuta la eliminarea stresului, la prevenirea cancerului si protejeaza inima. Aceste vitamine nu le vom gasi in hrana de tip fast-food, nici in tigari si nicidecum in sedentarism, ci in alimentele naturale. Stilul nostru de viata tipa dupa mai multe vitamine, pentru ca am incetat sa consumam alimente care ne furnizeaza necesarul nutritiv, plus ca fructele si legumele nu mai provin din gradina noastra sau de la fermele din jur, ci din lumea intreaga si nu mai contin aceiasi cantitate de vitamine, acestea disparand intr-un mod misterios…  sau nu.  De ce? Pentru ca natura nu se mai lasa pacalita, iar fructele si legumele cultivate astazi sunt practic fortate sa intre intr-un proces sintetic de maturare care le reduce continutul de vitamine si minerale.

Vitaminele joaca un rol important in terapie si unul decisiv in prevenirea unor boli ca migrena, inflamatiile cronice ale ficatului, osteoporoza, artrita, Alzheimer… dar cel mai mult vitaminele ajuta inima, ele furnizand corpului armele cu care luptam impotriva asa numitului proces de oxidare. Ce se intampla in interiorul nostru? Ei bine, in fiecare zi, metabolismul nostru produce diverse substante care, in medicina, sunt numite radicali liberi. Corpul vede aceste molecule in doua feluri. Ele sunt precum Dr. Jekyll si Mr. Hyde. Ca Dr. Jekyll, ele ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor si sa le distrugem bacteriile. Ca Mr. Hyde, ele ataca tesuturile sanatoase, cauzand mari pagube.

In acest moment intra in scena antioxidantii. Ei sunt armata virtuala de nutrimente, enzime si alte substante chimice care protejeaza corpul de oxidare, iar vitaminele care conduc lupta impotriva acestui inamic sunt C, E si Betacarotenul (o provitamina in stadiul incipient al Vit. A). Radicalii liberi sunt produsi continuu de corpul nostru, iar dezvoltarea acestor molecule periculoase poate fi favorizata de ozon, fumul de tigara, consumul exagerat de alcool, contaminarea cu metale grele, poluare, expunerea la radiatii si stres. Dar nu trebuie sa intram in panica, pentru ca organismul nostru face fata radicalilor liberi daca il ajutam. Pentru asta trebuie sa mancam cat de multe fructe si legume putem, paleta nutritionala fiind compusa din lapte, nuci, capsuni, legume verzi, cartofi de 5 ori pe zi… avand in vedere ca valoarea nutritiva a fructelor a scazut considerabil. Ar trebui sa evitam produsele alimentare care pot elibera in organism cantitati mari de radicali liberi, cum ar fi prajiturile sau margarina, si nu in ultimul rand, sa ne completam regimul alimentar cu cocteiluri antioxidante, un tip de preparat cu multivitamine, ce consta intr-un amestec echilibrat de vitamine, minerale, microelemente si nutrimente.

Organismul nu isi poate produce singur vitaminele (cu exceptia Vit. D). Vitaminele trebuiesc ingerate.

Cele mai importante vitamine:

Vitamina A (retinol): Regleaza diviziunea celulara, mentine mucoasele intacte, produce sperma si este importanta pentru ochi. Ea este prezenta exclusiv in produsele animale (unt, lapte, branza, ficat) astfel ca:                            Doza zilnica este de 0,9 mg <=> 140 g  unt.

Provitamina A (betacarotenul): Actioneaza ca antioxidant si se gaseste in spanac, varza cruda, ardei iuti, astfe ca 2 mg <=> 100 g morcovi.

Vitamina B1 (tiamina): Importanta ca sursa de energie pentru carbohidrati si se gaseste in germeni de grau, nuci, carne de porc iar  doza zilnica este de        1,2 mg <=> 45 g de mazare.

Vitamina B2 (riboflavina): Sursa de energie din grasimi sau carbohidrati si se gaseste in ficat, seminte de in, oua, branza  iar doza zilnica este de                     1,6 mg <=> 890 g lapte.

Niacin: Important pentru metabolism, piele, creier si se gaseste in carne de pasare, ficat, nuci, fasole. Doza zilnica este de 17  mg <=> 110 g de boabe de cafea.

Vitamina B6 (piridoxina): Importanta pentru metabolism, muschi, hormoni si se gaseste in somon, soia, orez, mei iar doza zilnica este de 1,7 mg <=> 180 g de nuci.

Acidul folic: Important pentru diviziunea celulara, globulele rosii, nervi si se gaseste in ficat, spanac, andive. Doza zilnica este de 300 mg <=> 250 g de nuci.

Acidul pantotenic: Este necesar in producerea de colesterol si hormoni, se gaseste in ficat, oua, linte. Doza este de 6 mg <=> 230 g de alune.

Vitamina B12 (cobalamina): Importanta pentru producerea de celule sangvine, sperma, nervi, iar sursa principala fiind hering, ficat, branza de vaci. Doza zilnica este de 3 mg <=> (doua oua).

Vitamina C (ascorbic): Antioxidant, important pentru imunitate, hormoni. Sursa principala fiind broccoli, capsune, kiwi, cartofi.                                                   Doza zilnica este de 75 mg <=> 120 g citrice.

Vitamina D (calciferol): Conduce „gospodaria” calciului din organism avand ca sursa principala heringul, somonul si avocado.                                                        Doza zilnica: 5 mg <=> doua oua.

Vitamina E (tocoferol): Are efect antioxidant si se gaseste in nucile si uleiurile de foarte buna calitate din seminte.                                                                   Doza zilnica este de 12 mg <=> o lingurita de ulei de germeni de grau.

Vitamina H (biotina): Importanta pentru piele, par si hormoni. Se gaseste in ficat, galbenus de ou, soia. Doza zilnica fiind de 100 mg <=> 150 g de alune.

Vitamina K (menachinona): Importanta pentru fluxul sangvin si se gaseste in varza murata, broccoli, carne de pasare.                                                                      Doza zilnica este de 70 mg <=> 25 g de  spanac.

S-ar putea să-ți placă și...