viol conjugal
Barbatul, Educatie Sexuala, Femeia, Personale

Viol conjugal

viol conjugal

viol conjugalIn ultimul timp auzim din ce in ce mai des expresia de ”viol conjugal”. Acest act este putin cam dificil de demonstrat, deoarece multi oameni nu isi pot inchipui cum o relatie sexuala dintre doua persoane care sunt casatorite sau traiesc de multi ani impreuna, se poate transforma intr-un act violent.

In secolele anterioare, legislatia privind infractiunile sexuale avea drept principiu de baza protejarea virginitatii femeii, a legitimitatii urmasilor precum si a intereselor patrimoniale ale familiei. Atata timp cat femeia era socotita proprietatea tatalui sau a sotului sau, esenta infractiunii de viol era furtul proprietatii altei persoane. In consecinta, violul asupra sotiei nu era incriminat pentru ca sotul nu putea sa abuzeze de proprietatea sa.

Potrivit legislatiei de astazi, violul conjugal implica o forma de violenta conjugala, care tine de sfera sexualitatii si care este savarsita asupra partenerului de viata.

In general, un cuplu are o dinamica sexuala personala. Daca refuzul de a intretine relatii sexuale cu sotul intervine in mod repetat si de fiecare data nejustificat, atunci partenerul acumuleaza frustrare si apoi actioneaza dupa propriile impulsuri, ganduri, dorinte.

Suntem de acord ca intre persoanele casatorite exista o intelegere reciproca de a intretine raporturi sexuale, insa, in acelasi timp, daca unul dintre soti nu doreste sa intretina relatii sexuale cu partenerul sau, se poate depune o cerere de divort din culpa sotiei, si nu fortarea prin violenta la executarea indatoririi conjugale. De altfel, e chiar greu de sustinut ca exista o incalcare a obligatiei atunci cand sotia refuza la un anumit moment, deoarece obligatia maritala nu se refera la dreptul sotului de a obtine oricand intretinerea de relatii sexuale.

In Romania violul conjungal era pomenit in Codul Penal in urma cu zeci de ani, mai exact in anul 1997. Atunci, un articol din Codul Penal definea notiunea de membru al familie astfel: sot sau ruda apropiata, daca aceasta din urma locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul.

Violul conjugat este dificil de acuzat. Unele femei se apara de acest act de violenta prin apelarea la unele prietene sau, in cel mai rau caz, la politie.

S-ar putea să-ți placă și...