Sablarea este una dintre modalitatile de curatare eficienta a unei game largi de suprafete. Cu ajutorul serviciilor de sablare pot fi efectuate operatiuni ca:

  1. Curatarea aluminiului prin sablare
  2. Sablare caramida
  3. Sablare piese metalice
  4. Curatare monumente funerare

 

Ce este defapt sablarea?

Sablarea este o modalitate de curatare a suprafetelor, realizata cu ajutorul unei masini de sablat. Masina de sablat este un aparat cu adevarat revolutionar care utilizeaza forta aerului comprimat impreuna cu materiale abrazive pentru a reusi sa desprinda depunerile de pe orice suprafete. Materialul abraziv este propulsat pe suprafata de curatat cu ajutorul aerului comprimat, iar datorita vitezei mari, la impact, orice depunere cade de pe suprafata afectata.

 

Exista mai multe tipuri de sablare, fiecare tip de sablare fiind extrem de eficient dar cu aplicatie pentru anumite suprafete.

  1. Sablarea cu nisip – Sablarea cu nisip este poate prima dintre tehnicile aparute. Nisipul este un material folosit, mai ales in constructii, dar iata ca pentru aceasta tehnica de curatare a devenit mai mult decat ideal. Nisipul este abraziv si atunci cand este propulsat pe o anumita suprafata reuseste sa curete zone extinse intr-un timp foarte scurt, Aceasta tehnica de sablare este indicata pentru suprafete dure, care nu pot fi zgariate usor. Avantajele sablarii cu nisip sunt pretul si timpul scurt de realizare al operatiunii. Nisipul este un material foarte ieftin, ceea ce inseamna ca pretul unei sablari cu nisip va fi intotdeauna un pret extrem de convenabil. Sablarea cu nisip este totusi destul de periculoasa si implica folosirea unui echipament special in timpul operatiunilor de curatare. Neglijarea acestui aspect poate duce la inhalarea particulelor de nisip de catre persoana care efectueaza operatiunea. Acest lucru este extrem de grav si poate cauza boli precum silicoza.
  2. Sablarea cu gheata carbonica – Sablarea cu gheata carbonica este o tehnica care reuseste sa curete suprafetele ca prin magie. Gheata carbonica este defapt dioxid de carbon in stare solida, la temperaturi extrem de scazute. Acest abraziv este unul dintre cei mai moi abrazivi, putand fi utilizat pe suprafete precum sticla, piese cromate sau alte suprafete, fara a le produce daune si fara a le afecta luciul. Un alt mare avantaj al acestei tehnici este faptul ca este si o foarte buna metoda de igienizare. Gheata carbonica poate fi utilizata pentru a curata si a igieniza suprafete din spitale, cabinete medicale, incaperi unde se prepara mancarea, piese componente ale aparaturilor cu care se prepara diverse alimente etc. Este extrem de populara si pentru curatarea pieselor electrice, asta datorita faptului ca este o metoda uscata care nu conduce absolut deloc electricitatea.
  3. Sablarea cu bicarbonat de sodiu – Bicarbonatul de sodiu este aparent banal, dar are utilizari in foarte multe domenii. Sablarea cu bicarbonatul de sodiu este una dintre practicile utilizate de catre restauratori pentru a readuce stralucirea monumentelor istorice. Bicarbonatul este si el un abraziv moale. solubil in apa si 100% ecologic.