Smartphones, telefoanele „destepte” care au cucerit piata (cine nu s-a grabit sa le produca, suporta consecintele) ofera utilizatorilor lor o multime de aplicatii (apps) si facilitati suficient de convingatoare ca sa te faca sa scoti o multime de bani din buzunar pentru a le achizitiona. Numai ca, prin multimea de programe activate intr-un Smartphone, exista si softuri ascunse, acestea transformand celularul intr-un foarte sofisticat mijloc de urmarire.
Aceasta posibilitate de a monitoriza purtatorii de telefoane celulare exista, practic, in orice aparat, din moment ce el trebuie sa intre in comunicatie cu turnurile de transmisie ale telefoniei mobile si, pe masura deplasarii posesorului sau, pozitia acestuia poate fi stabilita cu o precizie de cativa metri si comunicata politiei sau altor autoritati, la cerere, de catre compania de telefoane. Procedura pare desprinsa din paginile lui George Orwell, evocandu-l pe Big Brother, cel ce urmareste pe toata lumea in avantul sau paranoic, transmis intregii societati.
Intr-o lume cucerita de Smartphones, dotate cu dispozitive de urmarire a pozitiei posesorului, care poate fi localizat si pe hartile Google, ideea de intimitate dispare, incepand sa para un concept „depasit”, argumenteaza unii comentatori. Ceea ce ni se pare astazi „suspect” si invaziv, va fi normal maine.
„LIMITA DINTRE NORMALITATE SI INVAZIV A FOST TRASATA, INSA SE ERODEAZA PE ZI CE TRECE DEOARECE, SINCER SA FIU, INCEPEM SA FIM OBISNUITI CU ANORMALITATEA”,
afirma Sam Biddle, redactor asociat la Gizmodo.com. Unele aplicatii precum Foursquare sau Like My Friends, disponibile pe Smartphones, sunt mijloace declarate de „interconectare”, de multiplicare virala a retelei de contacte ale unui utilizator, aducand in comunicatiile pe celular ceea ce se petrece acum pe Facebook sau Twitter. Totul pare foarte la moda si o aplicatie „absolut necesara, trebuie s-o ai”, insa sunt, in egala, masura, mijloace prin care persoanele in cauza pot fi urmarite in timp real, pe harta.
„ENTUZIASMUL SI NOUTATEA NE ORBESC, ASCUNZANDU-NE FAPTUL CA SUNT PUTIN CAM «CIUDATE » CA, IN CEEA CE PRIVESTE DREPTURILE LA INTIMITATE, PUTIN CAM DE RAU AUGUR”,
considera Biddle. Pentru clientul dotat cu noul Smartphone la care-a visat de cateva luni, situatia este echivalenta cu un fel de troc: el renunta la libertatea de a nu putea fi urmarit, in schimbul unor aplicatii destepte. Pentru compania de telefoane, monitorizarea clientilor face parte din serviciul curent. Pe fondul acestei viziuni relaxate si acceptarii intruziunii in viata privata, facilitate de cele mai sofisticate dispozitive de telefonie celulara, exista semne destule ca si guvernele, precum si organismele legale doresc sa profite de avantajul monitorizarii 24/24 si 7/7, pentru a lansa actiuni concrete de supraveghere a cetateanului.
Un proces ajuns acum la Curtea Suprema din SUA, petentul fiind statul versus un anume Mr. Jones (banuit de trafic cu droguri), se examineaza daca politiei ar trebui sa i se permita plasarea unui dispozitiv de urmarire prin GPS in masina suspectului, fara mandat. Cazul este urmarit cu mare atentie, pentru ca justitia din Statele Unite functioneaza pe baza precedentului. Daca Mr. Jones pierde procesul cu statul, atunci Unchiul Sam va avea liber, legal, la urmarirea cetateanului. Motivele vor fi adaptate, cu succes, si de alte guverne.
Insa cu ajutorul telefoniei celulare, nu mai este necesara amplasarea de dispozitive de urmarire. Politia poate urmari pe oricine cu ajutorul celularelor, stabilindu-i traseul zilnic, timpul petrecut in anumite locuri, iar cu un Smartphone in mana, persoana urmarita se poate trezi ca filmeaza tot in jur fara macar sa stie ca a fost pornita o anumita aplicatie ascunsa, de la distanta, prin care autoritatile pot trage cu ochiul la ceea ce face respectivul. Fara o reactie publica de impotrivire, fara un scandal de pomina, care sa explodeze in presa, eroziunea dreptului la intimitate va continua, in detrimentul posesorilor de Smartphones si abonatilor la telefonia celulara.