Sanatate, Social, Stiri Online

Unde se ascunde gripa aviara?

Era inca iarna cand autoritatile au auzit pentru prima data ca cev era in neregula cu niste curcani dintr-o ferma din Minnesota. Unele pasari aveau un comportament foarte neobisnuit- erau linistite, au mancat si au baut foaarte putin si pareau sa aiba probleme de miscare. In termen de numai doua saptamani de la expunerea acestui comportameent, pasarile erau deja pe moarte. Testele de laborator spuna ca incidentul ai fi caauzat de gripa aviara, cauzata de virusul H5N2.

Pentru Statele Unite, aceasta veste a fost una devastatoare, doarece este statul numarul unu in productia de curcan. In state precum California si Washington, acest virus, dar si derivate al acestuia, au cauzat moarte a peste 250.000 de pasari in numai trei luni.

La nivel national insa, situatia a stat si mai rau. Din decembrie, aproape 34 milioane de pasari din 15 state au murit sau au fost sacrificate din cauza uneia din cele trei tulpini de gripa aviara: H5N2, H5n8 si H5N1.

Tulpinile virusului nu pot fi raspandite din cauza conditiilor din ferme. Se pare ca responsabilii pentru raspandirea acestui virus au fost ratele salbatice si gastele, acestea reprezentand adevarate rezervoar naturale pentru alte virusuri de tip H5, fara ca ele sa se imbolnaveasca.

Totusi, cum ar putea ajunge virusul de la o rata salbatica la o pasare comerciala? In cele mai multe ferme, curcanii si gainile traiesc inchise in hambare, astfel incat sa nu poata avea contact cu pasarile purtatoare de boli. Cu toate acestea, oamenii pot calca in fecalele infectate ale animalelor, dupa care pot transporta virusul in ferme. Insa oamenii de stiinta nu sunt cu totul convinsi ca acesta ar fi modul unic de transmitere.

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota, impreuna cu expertul in sanatatea animalelor Montse Torremorell, au realizat un studiu recent folosind esantioane de aer culese din patru ferme din Minnesota, descoperind fragmente de material genetic H5N2 in particulele de aer. Acest lucru sugereaza ca virusul ar putea fi transmis prin intermediul aerului, cel putin pe distante scurte. Cu toate acestea, cercetarea este departe de a fi concluzionata, doarece, detectarea unui virus in aer nu inseamna ca acesta este un agent patogen viabil, care ar fi responsabil de aparitia acestei boli la pasari.

S-ar putea să-ți placă și...