Personale, Psihologie, Stiinta, Stiri Online

Superstitii legate de ziua de 13, vineri

Sa stam putin si sa analizam situatia din punct de vedere obiectiv:

  • Pentru a organiza mai bine timpul, oamnenii au creat calendarele
  • In general acestea sunt impartite in 12 luni a cate 30 de zile
  • Zilele sunt grupate cate 7 in saptamani
  • In ziua de astazi o mare parte din oamni cred ca lucruri rele se vor intampla in data de 13, mai exact vineri 13.

Sentimentul dat de ziua de vineri 13 este indus de sentimentul de frica numit paraskevidekatrafobie, nu este bazat pe elemente stiintifice. Superstitia zilei de vineri 13 are totusi radacini bine stabilite. O serie de evenimente istorice par a explica originea acestei superstitii.

Superstitia zilei de vineri 13 este impartita in doua superstitii diferite. Frica fata de numarul 13 si frica fata de zilele de vineri. Ambele au radacini in istoria crestinilor. Superstitia numarului 13 este data de numarul de persoane care s-au aflat la Cina cea de Taina (Iuda fiind al 13-lea membru care a ajuns la masa). Ziua de vineri este vazuta ca o zi care aduce ghinion deoarece in ziua de vineri Iisus Hristos a fost crucificat. De asemenea vineri a fost ziua in care Adam si Eva au fost alungati din Rai.

Un alt motiv pentru care ziua de vineri 13 este considerata ca fiind una cu ghinion este ca in Evul Mediu la inceputul secolului XIV, regele Philip al frantei a arestat Cavalerii templari si a inceput sa ii torutreze, facand in aceasta zi o zi ce semnifica raul si cruzimea.

Indiferent de originea acestei zile, vineri 13 este o zi care este temuta de persoanele superstitioase. De cele mai multe ori cand ti se intampla ceva rau sau un eveniment ne placut si se nimereste sa fie intr-o zi de 13 ajungi sa asociezi aceasta cifra cu ghinionul.

Daca tu crezi ca se vor intampla lucruri rele in ziua de vineri 13 probabil ca se vor intampla. Tine mult si de modul in care gandesti.

S-ar putea să-ți placă și...