Sanatate

Somnul

Somnul este cea mai sensibila forma de relaxare. Odihna din timpul noptii este baza energiei de a doua zi si orice tulburare, manifestata prin zgomot sau prin tensiune interioara, are consecinte uriase asupra organismului. O persoana care se priveaza singura de somn o perioada lunga de timp creeaza probleme durabile organismului sau, chiar pana in punctul de a risca un atac de cord.

Datorita faptului ca a fost intotdeauna un element fundamental al vietii, somnul este un subiect relativ bine studiat. Stim ce se intampla atunci cand dormim, care faza ne ofera odihna mentala si care ne furnizeaza recrearea organismului. In 1953, cercetatorii somnului, Aserinsky si Kleitmann, au putut observa ca, in anumite momente din noapte, ochii se misca necontrolat in sus si in jos ,  numind aceasta faza REM. Dar de-a lungul anilor, cunostintele noastre au devenit mai sofisticate, iar azi stim ca somnul incepe cu o faza non-REM, urmata de secvente REM si cicluri non-REM, fiecare dintre ele durand intre 60 si 90 de minute. Stim ca faza REM are rolul de a relaxa creierul si ca in timpul acestei faze, procesam cea mai mare parte din inormatia si impresiile pe care le-am acumulat in timpul zilei, avand parte de cele mai intense vise. Mai stim ca faza non-REM relaxeaza corpul, moment in care somnul devine foarte profund.. iar orice tulburare a acestei faze poate avea grave consecinte. Fazele non-REm se scurteaza pe parcursul noptii, pe de alta parte fazele REM se prelungesc.. adica, folosind un termen profan, spunem ca pe masura ce se apropie dimineata, somnul devine mai „usor”. Un somn nocturn bun nu este chiar o binecuvantare, pentru ca al nostru creier are un rol activ in acest proces, iar mecanismul din el piloteaza trecerea de la o faza non-REM la una REM, in timp ce un alt mecanism din creier conduce ritmul nostru diurn si nocturn.

Fiecare persoana are cerinte de odihna diferite si este genetic determinat daca are nevoie de mai mult sau mai putin somn, plus ca energia ne este determinata si de natura,  fiecare dintr noi stabilindu-si pentru sine de cat somn are nevoie. Se stie ca un somn de 8 ore este, in general, suficient. :)

Comisia Nationala de Cercetare a Tulburarilor de Somn din Statele Unite a estimat ca 60 de milioane de americani sufera de un deficit cronic. Un american doarme aprox. 20% mai putin decat stramosii sai din urma cu un secol. Potrivit specialistilor, lipsa de somn ar putea fi cel mai mare factor de risc de inima cu care ne confruntam astazi. De fapt, multe accidente majore din ultimii ani pot fi puse pe seama lipsei de somn:

 • Tragedia Challenger. In 28 ianuarie 1986, naveta spatiala Challenger a explodat la scurt timp dupa decolare. Echipa ramasa la sol era suprasolicitata si doi dintre cei mai importanti membri ai echipei nu mai dormisera de 19 ore inainte de decolare.
 • Accidentul de la Cernobil. In 26 aprilie 1986, reactorul atomic de la Cernobil a explodat. Milioane de  oameni au fost contaminati de emanatii radioactive. O ancheta a demonstrat ca echipa tehnica raspunzatoare de reactor fusese suprasolicitata cronic.
 • Catastrofa Exxon Valdez. In 24 martie 1989, 11 milioane de galoane cu titei s-au scus in ocean, de-a lungul coastei din Alaska. Ofiterul de securitate al navei, responsabil cu de aceasta tragedie, dormise doar sase ore in doua zile inainte de producerea accidentului.

Cercetarile din laboratoarele de studiu al somnului au stabilit urmatoarele: o persoana care doarme o ora si jumatate  mai putin decat o face in mod normal noaptea isi reduce capacitatea de concentrare cu pana la 33% in timpul zilei urmatoare. O persoana care, in schimb, doarme sase ore in loc de opt intr-un interval de 48 de ore isi reduce timpul de reactie cu pana la 10-15%.

Un barbat care nu doarme suficient isi reduce fluxul de oxigen din penis.

Consecintele privatiunii de somn asupra organismului merg chiar si mai departe:

 • Mai putina energie. Niste halterofili din Marea Britanie care au dormit, 3 zile la rand, doar cate 3 ore au suferit o scadere dramatica a performantei.
 • Procesul de crestere se reduce. In timpul somnului, organismul produce 70% dintre hormonii de crestere de care are nevoie zilnic. O persoana care nu doarme suficient slabeste capacitatea corpului de a intari muschii si oasele.
 • Imunitate mai scazuta. Barbatii care dorm prea putin isi reduc mecanismul de aparare a organismului.
 • Tensiune arteriala scazuta. O persoana care doarme putin are tensiunea arteriala mai mare in timpul zilei.
 • Mai putina potenta. Erectia automata din timpul noptii arata ca sangele este pompat in penis.Â
 • Capacitate intelectuala scazuta. Oamenii care sufera din cauza privatiunii de somn au o capacitate intelectuala redusa cu 25%.
 • Mai putin succes. Atletii care nu dorm suficient pierd mai multe competitii.
 • Mai putina bucurie. Un studiu efectuat la Spitalul Brigham and Women din Boston a dovedit ca oamenii care dorm potrivit ceasului lor biologic sunt mai fericiti si mai echilibrati in viata.

Exista multe lucruri care pot tulbur odihna din timpul noptii: alimentatia incorecta si obiceiul de a bea, zgomotul sau stresul, problemele psihologice etc.  Problemele, in general, de orice factura, reprezinta cea mai importanta cauza a tulburarilor de somn, avand in vedere ca toti ceilalti factori ar putea probabil sa fie inlaturati, dar exista anumite probleme in fata carora suntem, uneori, neputinciosi.

In momentul in care adormi imediat ce te asezi in pat, nu esti doar obosit, ci extenuat.

Moduri de a dormi bine

 1. Somnul nu este o competitie. Un interval de 10 minute pana la aparitia somnului este normal.
 2. Fii atent la ceasul biologic. Este mai bine sa dormi 8 ore, potrivit ritmului organismului, decat 10 impotriva ceasului biologic.
 3. Nu  mai numara oi. Daca nu ai adormit intr-un rastimp de 30 de minute dupa ce te-ai asezat in pat, ridica-te si citeste o care buna.
 4. Fumeaza pipa pacii. Cearta nu are ce cauta in dormitor, Impaca-te cu partenerul inainte de a adormi.
 5. Nu dormi singur. Paturile separate sunt primul pas catre intrainare. Exceptie de la regula in face cazul in care partenerul ..sforaie.
 6. Concentreaza-te. De ce dormim? Pentru a ne relaxa si odihni. Continua sa-ti spui acest lucru.
 7. Dormi dupa un orar bine stabilit. Incearca sa mergi la culcare la aceiasi ora in fiecare noapte. Acest lucru iti programeaza corpul pentru relaxare.
 8. Gandeste pozitiv. O noua zi, noi sanse. Inainte de a adormi, asteapta cu nerabdare provocarile de a doua zi.
 9. Fa sport. Sportul te oboseste, dar fii atent: inceteaza orice activitate fizica inainte cu 4 ore de a merge la culcare..
 10. Fara orgii de somn, te rog. Nu incerca sa compensezi deficitul de somn din timpul saptamanii in weekend. Ce ..poti sa si respiri mai mult duminica?!

S-ar putea să-ți placă și...