Copii

Obezitatea la copii

Obezitatea este o problema foarte serioasa pentru orice copil. Din moment ce aceasta se asociaza de cele mai multe ori cu probleme fizice si mentale, ea ar trebui sa fie combatuta imediat ce apare. Timp de 100 de ani genele copiilor nu s-au modificat, insa obezitatea a devenit o adevarata epidemie si tot mai multi copii fac o forma de diabet care ii va afecta viata de adult. Bebelusii grasi adeseori vor slabi si vor ajunge sa fie adulti slabi iar  pana la varsta scolara de 6-7 ani, un copil care este foarte supraponderal probabil ca va ajunge sa fie un adult obez, cu toate riscurile pe care obezitatea le presupune, inclusiv hipertensiune arteriala, infarct miocardic si cancer.

Printre numeroasele cauze de obezitate se regasesc deficientele programelor de educatie fizica din scoli, zone de locuit care nu asigura locuri de joaca sigure si programe de activitate fizica, precum privitul excesiv la TV si jucatul pe calculator. Multi oameni considera ca la baza obezitatii sta o boala tiroidiana sau o afectiune hormonala de alta natura, insa acest lucru este rareori adevarat, in special cand copilul are o inaltime medie. Factorii care ar putea sa creasca sansele copiilor de a fi obezi sunt: ereditatea, temperamentul, apetitul si starea psihica (nefericirea). Daca ambii parintii sunt supraponderali, sansele copilului de a fi obez ajung la 80%. Acest lucru i-a facut pe unii oameni sa considere ca genele sunt principala cauza a obezitatii. Este sigur acum ca stilul de viata cum ar fi aportul excesiv de grasimi si sedentarismul, au un rol tot la fel de important.

Un alt factor cheie este apetitul. Copilul care are apetitul imens si care mananca alimente bogate in calorii cum sunt cele de tip junk-food, carnea, branza… va fi in mod firesc mai greu decat copilul care prefera sa manance legume, fructe, cereale. Insa acest lucru nu face decat sa ridice o alta intrebare: de ce unora copii le place mai mult alimentele bogate in calori? ? Pai, poate pentru ca acesti copii invata sa aprecieze aceste alimente deoarece acestea le sunt oferite ca recompense si delicatese pentru ca s-au purtat frumos si pentru ca astfel isi exprima parintii dragostea fata de ei.

Trebuie sa intelegem faptul ca  obezitatea la bebelusi nu este deloc atractiva si de dorit,  chiar daca rudele si prietenii va vor face complimente din care reiese ca obezitatea bebelusului este o dovada de a ingrijirilor de calitate. Grasimea nu-l protejeaza de boli, ba din contra. Daca un copil devine neobisnuit de durduliu in timpul primului an de viata, el nu ar trebui sa fie considerat dragut, ci ar trebui sa fie tratat printr-o modificare a dietei cat mai repede. Daca initiati aceasta dieta, este de prefersbil ca intreaga familie sa manance mai putine feluri de mancare bogate in calorii, astfel evitand prezenta lor in preajma copilului. Atunci cand familia adopta o dieta mai mult sau mai putin vegetariana si consuma cantitati reduse de uleiuri vegetale, problemele ponderale de obicei se amelioreaza.  Regimul este destinat sa fie o modificare a modului in care toata familia mananca, o modalitate noua de a manca care este buna din punct de vedere nutritional si pe care copilul o va accepta in timp.  Adeseori este posibil sa multumiti  un astfel de copil destul de bine daca ii oferiti multe legume, fructe, cereale integrale si leguminoase, in acelasi timp reducand cantitatea de glucide, grasimi si alimente preparate cu paine inalt rafinata (faina alba). Daca decideti sa faceti aceste modificari dietetice de acest fel, asigurati-va ca puteti colabora indeaproape cu medicul pentru ca nu cumva sa exagerati in vreun fel.

Nefericirea poate reprezenta uneori un factor care sa contribuie la obezitate. De exemplu, un copil care este nefericit in clasele primare s-ar putea refugia in mancare. Aceasta este perioada in care copiii incep sa nu mai depinda emotional de parinti lor si daca nu-si pot face singuri prieteni, ei se simt singuri si parasiti, iar consumul de alimente dulci si bogate in calorii serveste ca un substituent partial. De asemenea, grijile in legatura cu temele pentru acasa sau alte probleme ii pot face pe copii sa se linisteasca manacand foarte mult. Insa, nu orice copil grasut este nefericit. Se pare ca exista o tendinta normala pentru multi copii, inclusiv pentru cei veseli si plini de succes, de a castiga in greutate in perioada 7-12 ani. Numai foarte putini dintre acestia ajung sa fie excesiv de grasi; majoritatea sunt numai usor plinuti. Cei mai multi dintre ei raman astfe in tmpul celor 2 ani de pubertate, timp in care se dezvolta rapid, pentru ca dupa aceea sa slabeasca treptat pe masura ce avanseaza inspre adolescenta. Multe fete, de exemplu, slabesc in jurul varstei de 15 ani fara a face vreun efort deosebit. Odata ce stiti ca aceasta problema de greutate este frecventa si ca adesori dispare mai tarziu in viata, puteti evita sa faceti prea mare caz de ea.

S-ar putea să-ți placă și...