temperatura
Stiinta, Tehnologie

Lucruri interesante despre temperatura

temperatura
temperatura

Temperatura este una dintre formele de masura fundamentale in lumea fizicii si este este absolut cruciala pentru toate tipurile de viata. Insa la temperaturi prea scazute sau prea ridicate, lucrurile pot deveni foarte ciudate-cum vei vedea mai jos. Uite cateva lucruri interesante pe care poate ca ai dori sa le stii despre temperatura.

Temperatura cea mai ridicata creata de om

Cea mai fierbinte temperatura creata de om inregistrata vreodata  este de 7,2 trilioane de grade fahrenheit, sau aproape patru bilioane de grade celsius. De vreme ce ne dorim sa minimizam uzul de superlative in aceasta lista, hai sa spunem doar ca: asta este destul de fierbinte.

De fapt, este cam de 250.000 mai fierbinte decat temperatura din centrul soarelui. Aceasta inregistrare record a fost facuta in cadrul Brookhaven Natural Laboratory din New York, in  Relativistic Heavy Ion Collider lung de 2,4 mile. Oamenii de stiinta au turtit ioni de aur impreuna, in incercarea de a recrea conditii asemenea din timpul Big-Bang-ului prin crearea de plasma de cuarci si gluoni. In aceasta stare de plasma, particulele care au creat nucleul atomilor-protonii si netronii-s-au despartit, si au creat o materie din cuarcii lor constituenti.

Lumina creaza niste lucruri incredibile atunci cand este racita

Deja stim sa spunem despre condensatul Bose-Einstein. Ete un fenomen care apare in cadrul materiei la o fractiune de grad deasupra temperaturii de 0 absolut. Desivazuta anterior doar la temperaturi super scazute, oamenii de stiinta au fost capabili sa creeze acelasi efect la temperatura camerei prin folosirea de lumina in loc de materie.

Aestia au reusit sa faca acest lucru datorita densitatii relative a materiei si a luminii. Unul dintre oamenii de stinta implicati, Jan Klars, a explicat faptul ca „Gazul foton are de un bilion de ori o densitate mai mare si putem obtine deja condensarea la temperatura camerei”. Acestia au fortat lumina sa strabata prin doua oglinzi cu particule de colorant intre ele.

S-ar putea să-ți placă și...