In Romania se cumpara anual peste 3.000.000.000 pastile pentru bolile de inima. Cu toate acestea, 60% din decese au cauze cardiovasculare. La ora actuala, infarctul si accidentul vascular cerebral sunt in topul afectiunilor provocatoare de decese la persoane din ce in ce mai tinere.
BOLILE INIMII
Bolile cardiace coronariene se refera la functionarea insuficienta a muschiului cardiac si, ca atare, la o circulatie inadecvata a sangelui care alimenteaza muschiul inimii (miocardul).
Cardiomiopatia inseamna literal „boala a muschiului inimii” (cardio=inima, myo=muschi, patie=boala) si semnifica deteriorarea functie miocardului.
Boli cardiace hipertensive. Hipertensiunea arteriala este una din cauzele cele mai frecvente care afecteaza muschiul inimii.
Bolile cardiace inflamatorii presupun inflamatia miocardului sau/si a tesuturilor care il inconjoara.
Boli vasculare, afectarea atero-sclerotica a vaselor prin depunere de colesterol sau prin inflamatia peretelui vascular.
Bolile cardiace ischemice sunt boli ale miocardului caracterizate prin scaderea alimentarii muschiului cu sange.
Valvulopatiile cardiace – sunt afectate una sau mai multe valve ale inimii din cauza bolilor congenitale (de la nastere) sau a infectiilor in gat prost tratate, generate de bacteria streptococ beta hemolitic.
SIMPTOMELE SI PRINCIPALELE SEMNE
Simptomele unui atac de cord includ: durere sau disconfort in piept, care poate iradia in brate, in umarul stang, uneori in maxilar sau durere de spate, dificultati in respiratie sau insuficienta de aer, greata sau varsaturi, senzatie de ameteala sau de lesin, sudoare rece si paloare.
Cele mai frecvente simptome ale unui accident vascular cerebral sunt: slabiciunea brusca a fetei, slabiciunea bratului sau a piciorului, amorteala brusca a unei anumite parti a corpului (brat sau picior), confuzie, dificultati de vorbire sau dificultati de intelegere, dificultati de vedere, dificultati locomotorii, ameteli, pierderea echilibrului sau a coordonarii, dureri de cap severe fara pricinicunoscute, precum si pierderea cunostintei sau inconstienta.
PREVENIREA BOLILOR CARDIOVASCULARE
80% din atacurile de cord premature si accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Principalele masuri de prevenire sunt: dieta adecvata, activitati fizice periodice si abstinenta de la fumat.
Regimul alimentar sanatos: o alimentatie echilibrata include fructe si legume, cereale integrale, carne slaba, peste si leguminoase, cu cat mai putina sare si zahar.
Activitati fizice regulate: pentru mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos sunt necesare activitati fizice de minim 30 minute zilnic.
Renuntarea la fumat: fumatul activ sau pasiv este periculos. Dupa incetarea consumului de tutun, riscul unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral incepe sa scada cu 50%.
Masurarea tensiunii arteriale: tensiunea arteriala inalta poate provoca un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
Masurarea nivelului glucozei din sange: nivelul glicemiei ridicat (diabet zaharat) creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Masurarea nivelului lipidelor din sange: nivelul crescut al colesterolului din sange creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
ANALIZE DE RUTINA IN DIAGNOSTICAREA BCV
Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test de verificare a problemelor legate de activitatea electrica a inimii, insa nu poate sa depisteze un viitor infarct.
Analiza de sange prin care se poate depista nivelul de proteina C reactiva. Aceasta proteina se gaseste in plasma si este sintetizata de ficat si de celulele grase ale corpului, iar pentru a determina concentratia ei este necesara recoltarea unei probe de sange.
Tomografia computerizata (CT) se face doar la recomandarea medicului, deoarece este o metoda de investigatie iradianta care, prin repetare, creste riscul de cancer.
Angiografia poate sa identifice blocaje ale arterelor de la baza inimii, anevrisme, probleme la nivelul arterelor renale, malformatii vasculare sau cheaguri de sange la plamani.
Radiografia toracica este utila pentru depistarea problemelor cardiace precum inima marita sau insuficienta cardiaca.
Ecografia cardiaca vizualizeaza anatomia inimii, functia ei, anatomia vaselor si a valvelor cardiace.
Testul de efort este o investigatie care se face la indicatia medicului cardiolog si care arata daca la efort apar modificari de cardiopatie ischemica.