Cand privim la bunici sau chiar la parinti, ne intrebam de multe ori cum au ajuns in acel stadiu inaintat si complex al relatiei lor. Casatoriti de zeci de ani, de multe ori ridica intrebari in acest sens. Privind in trecut, orice casatorie era pe viata si orice divort o rusine. Totusi, au trecut acele vremuri si cuplurile rezista de la sine, fara nici o obligatie. Acest lucru se intampla nu doar pentru ca iubirea de la inceput poate tine vesnic ci pentru ca o relatie de acest gen se construieste.
Pentru a trece insa prin toate etapele unei relatii care sa ajunga la stadiul despre care vorbim, este nevoie de determinare si bineinteles de iubire. Nu se poate construi iubire acolo unde nu este de la inceput. E ca si cum ai incerca sa construiesti un castel dar nu ai piatra. Te apuci sa il construiesti totusi asteptand piatra sa apara asa, din senin.
Primul stadiu este cel al iubirii, stadiul romantic. Acesta este punctul de plecare pentru orice relatie care dureaza peste ani. In aceasta perioada, totul este perfect si iubirea tine loc de aproape orice. Aici, chiar daca apar neajunsuri, ambii le ascund pentru a evita conflictele.
Urmeaza etapa in care neajunsurile sunt expuse si incepe lupta. Este vorba despre lupta prin care incerci sa intelegi, sa nu renunti, incerci sa rezolvi. Aici se dovedeste daca iubirea din prima etapa a fost adevarata.
Dupa ce conflictele incep sa se rezolve, relatia parca se re-construieste. Apar schimbari pozitive si fiecare accepta realitatea si se instaleaza o liniste specifica, o stare de bine.
Atractia fizica nu dispare insa in continuare apare iubirea adevarata. Ajungem la punctul in care neajunsurilor li se cauta rezolvari. Ambii parteneri sunt multumiti de persoana care sta alaturi de ei si intervine libertatea, cea mai frumoasa perioada. Stii ca orice s-ar intampla (nu egal cu a insela) ai o persoana care te iubeste, te sprijina si continua sa mearga alaturi de tine, ba mai mult, te poarta pe brate atunci cand iti este cel mai greu.
Parte finala tine de planuri, copii si asigurarea conditiilor necesare pentru convietuire. Uite asa, in doar cativa pasi „simpli” ajungi sa ti sa spuna nenea sau tanti si cei din jurul tau se intreaba cum ati ajuns pana acolo. De mana.