Management

Equity Invest- cel mai slab inceput de an pentru leu dupa 2010 inclusiv

Intr-o analiza forex a Equity Invest aflam despre principalele motive pentru care leul a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere la inceput de an din 2010 pana in prezent. Masurile de contractie monetara din SUA alaturi intrarea Romaniei intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara stau la baza acestei deprecieri.

In prima etapa, a crescut aversiunea fata de riscul implicat de investitiile in zonele emergente. S-a intrat la cumparare pe Dolarul american pentru ca SUA a continuat masurile de contractie monetara. Astfel, monedele regionale au iesit din preferintele investitorilor intrucat presupuneau riscuri prea mari.

Dolarul in schimb a venit cu riscuri mai mici si cu randamente in crestere asa cum spune Cosmin Enache, director adjunct al Equity Invest pe businessmagazin.ro. Aceasta intarire a dolarului a pus presiune pe monedele din regiune, presiune materializata in deprecieri consistente. Leul a fost depreciate in doar o saptamana cu 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha cu 0,6% iar forintul si mai mult, cu 1,1 %.

A doua etapa a deprecierii a fost inregistrata pe fondul actiunilor intreprinse de BNR. Ne aducem aminte primavara anului 2013 cand guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu ce presupune reducerea dobanzii de politica monetara. In data de 5 iulie 2013, dobanda de referinta a fost redusa de catre BNR la 5%; apoi, in trepte, pana la sfarsitul anului trecut, aceasta a fost scazuta ajungandu-se la 4%.

In prima luna din 2014, actiunile BNR au continuat. Pentru inceput, a fost redusa dobanda cheie la 3,75% si in plus  BNR a decis sa scada ratele rezervelor minime obligatorii. Potrivit aceleiasi analize Equity Invest, surplusul de lichiditati de pe piata a crescut considerabil in urma eliberarii catre banci a sumei de 4 miliarde de lei. Ulterior, leul s-a stabilizat ca urmare a influentelor pe pietele financiare ale rezultatele slabe pe piata muncii americane. In 2014, leul ar putea fi si mai sensibil in fata masurilor BNR.

S-ar putea să-ți placă și...