Fiscalitate

Cum se acorda tichetele cadou?

Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de anagajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase. Valoarea unui tichet cadou nu poate depasi 50 de lei si trebuie sa fie multiplu de 10 lei, potrivit Legii nr. 193/2006.

In cazul in care un salariat are mai multi copii, acesta poate primi de la angajator pentru fiecare copil cate un cadou sub forma de tichete cadou, cu valoarea aleasa de angajator pentru fiecare copil al fiecarui angajat. Astfel ca, in cazul in care salariatul are doi copii minori, iar suma cadoului oferit de anagajator pentru fiecare copil ar fi de 150 ron, salariatulpoate primi de la angajator cu ocazia Craciunului cadouri sub forma de tichete pentru copii in valoare de 300 ron.

In cazul in care ambii parinti sunt angajatii aceleiasi societati, fiecare in calitate sa de angajat are dreptul la cate un cadou sub forma de tichete cadou pentru fiecare copil minor cu valoarea de pana la  ron.

In cazul in care cadourile sunt primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate anterior, cadourile oferite salariatilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de  150 ron pentru fiecare copil reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al persoanei fizice. In aceste conditii, fiind impozate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

In cazul in care aceste tichete sunt oferite salariatilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultate obtinute, ca stimulente in programele de motivare, pentru a sarbatori unele evenimente speciale din viata personala si profesionala (zile onomastice, aniversari ale firmei..) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si impozitate conform Codului fiscal.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentand cadourile oferite sub forma tichete cadou de angajatori pentru fiecare copil minor al angajatilor  se incadreaza la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielii cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Cheltuielile sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit pentru fiecare copil minor, cu orice ocazie din cele enumerate mai sus, nu depaseste 150 ron.

In cazul un care valoarea cadourilor oferite in conditiile prevazute de Codul fiscal depaseste limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depasteste limita reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, si nu se impoziteaza la salariat.

S-ar putea să-ți placă și...