Care frica este mai mare? Cea ca vine iarna, cu frig, ger, polei si zapezi? Sau e vorba cumva de frica de facturi?

Suntem constienti cu totii ca pe timp de iarna cheltuielile sunt mai mari, pentru ca se consuma mai mult agent termic pentru a aduce confortul necesar in fiecare locuinta. Totusi, exista cateva metode prin care valoarea facturilor la incalzire poate fi redusa, fara insa a afecta confortul.

Sunt lucruri simple, idei de urmat pentru ca incalzirea pe timp de iarna sa nu mai fie asociata cu teama de a scoate din buzunar mult prea mult. Prin urmare, iata ce trebuie sa faci:

  • Nu lasa peretii “goi”

In traducere libera, asta inseamna sa ii “captusesti” (interior-exterior) cu un strat de izolatie. Foloseste vata minerala, polistiren expandat sau extrudat, chiar si placi de BCA (din cele mai subtiri, potrivite pentru izolatii).

Odata ce peretii nu vor mai fi “goi”, frigul va patrunde mai greu; caldura va fi mentinuta mai mult in interior si nu se va mai pierde atat de rapid; chiar si racoarea va fi mentinuta mai bine in interior, pe timp de vara.

Ca extra avantaj, prin izolarea peretilor mai poti scapa si de probleme precum condens, mucegai sau igrasie.

  • Ce e vechi trebuie schimbat – usi si ferestre

Tamplarie veche, ferestre care nu etanseaza bine, usi care nu se inchid corect – toate acestea pot sa iti aduca pierderi de caldura in locuinta. Daca ai izolat interior-exterior, asigura-te si ca in fiecare camera se pastreaza mai bine caldura, fara sa se risipeasca.

Schimba tamplaria, usile interioare si ferestrele. Ai ramane suprins sa afli ce cantitate de caldura se risipeste daca acestea sunt vechi si nu etanseaza bine.

  • Ce e vechi trebuie schimbat (partea a doua) – sistem de incalzire

Daca inca esti racordat la sistemul public de furnizare a caldurii si apei calde menajere, cu siguranta stii ce inseamna pierderi de pe retea, avarii care sisteaza furnizarea agentului termic in locuinte si alte lucruri de genul.

Recomandarea, in acest caz, este sa treci la solutia mai simpla a unei centrale termice individuale. Va trebui sa schimbi si caloriferele, vei face o investitie consistenta, dar cu siguranta iti vei da seama ca a meritat fiecare banut.

  • Creste eficienta sistemului de incalzire

Poti face asta cu ajutorul unor dispozitive aditionale, instalate la nivel de radiatoare, centrala termica – practic pe parcursul traseului sistemului de incalzire din locuinta, acolo unde este necesar.

Vorbesc despre termostate, pompe de recirculare si alte “ajutoare” ale sistemului de incalzire, care ii cresc performantele. Iti poti face o idee despre aceste dispozitive daca accesezi www.saluscontrols.ro.

  • De la vechi la nou – alege solutii moderne, inteligente

In prezent nu mai tine de filmele SF ideea de a putea controla de la distanta orice dispozitiv din locuinta, inclusiv sistemul de incalzire. Daca iti surade ideea de a gasi locuinta incalzita cand te intorci dintr-un mini-concediu de cateva zile, daca ti-ai dori sa poti seta temperaturi diferite in zone de incalzire diferite sau daca vrei ca sistemul de incalzire sa intre automat in modul vacanta atunci cand pleci de acasa, alege o solutie moderna.

E vorba despre termostate si sisteme de control si monitorizare inteligente, precum cele prezentate in cadrul site-ului sus-mentionat – www.saluscontrols.ro.

Toate cele de mai sus trebuie sa le treci pe lista de prioritati, daca iti doresti sa ai parte de confort termic sporit in locuinta la costuri accesibile.