Vechimea, pretul, calitatea, culoarea si tipologia sunt recunoscute in vederea aprecierii vinului doar de cunoscatori, pasionati sau colectionari. De obicei, oamenii adora aceasta licoare „vin” dar nu cunosc mare lucru despre ea. Putina curiozitate poate fi benefica, iar consumatorul obisnuit poate intr-adevar sa nu mai aleaga „dupa ureche”. Vorba aceea: „daca este rosu, merge cu preparatele din carne, daca este alb merge cu pestele”. Nu este chiar asa! Vinul pe care-l bei trebuie sa aduca satisfactie, nu doar sa te „piste” pelimba si sa te ameteasca repede! Apa minerala trebuie lasata separat. De asemenea, incercati sa simtiti daca vinul are o aroma evidenta si placuta. Chiar merita sa acordati cateva secunde pentru asta. Fie ca luati cina la un restaurant luxos sau pregatiti masa acasa, cunostintele despre asocierea vinului vor fi intotdeauna utile. Anumite vinuri se potrivesc cel mai bine cu anumite mancaruri iar decizia unui mix fericit depinde, pana la urma, de elementele de baza ale vinului.
Tipuri de vin.
Cele doua tipuri de baza de vinuri sunt „vinurile albe” si „vinurile rosii”. Toate vinurile sunt fabricate cu ajutorul strugurilor. Cu toate acestea, diferite arome sunt create prin combinarea vinului de baza, cu fructele sau cu alti aditivi, si mai depinde si de procesul de imbatranire. Principala diferenta intre vinul rosu si cel alb este ca cel rosu include pielita, pulpa si semintele de struguri rosii sau negri. Fermentarea mustuielii poate dura si cateva saptamani, iar pe parcursul acestui proces sunt eliberate arome, taninuri si coloranti, dar si alte substante valoroase pentru buchet. Similar cazului vinului alb, fermentarea se face la o temperatura controlata, de regula intre 20-30 grade. Acest lucru este foarte important pentru calitatea vinului. Doar dupa fermentare, vinul rosu este stors. In afara calitatilor gustative pe care le are vinul rosu, studiile au demonstrat ca acesta are si un efect benefic asupra sanatatii. Astfel, vinul rosu previne afectiuni ale inimii, circulatiei si, de asemenea, previne aparitia unor forme de cancer.
Vinurile albe pot fi facute din struguri de orice culoare, dar numai sucul este folosit. Ca regula generala, vinurile rosii tind sa fie mai bune odata cu trecerea timpului, in timp ce vinurile albe sunt, de obicei, mai tinere. Atunci cand vinul este pregatit intr-un mod in care produce dioxid de carbon, acesta este numit ca „vin spumant”. Vinul spumant provine din regiunea Champagne din Franta. Aceste vinuri sunt clasificate ca dulci sau seci, si sunt, de obicei, scalate intre 00 (foarte seci) la 6 (foarte dulci). Trebuie stiut faptul ca durata de invechire a vinurilor albe in sticle variaza intre 4 si 8 ani, a celor rosii intre 8 si 20 si poate chiar mai mult la anumite sortimente din recolte bune si concepute tehnologic pentru un astfel de parcurs. Vinurile rose nu se remarca prin invechirea lor.
Continutul de tanin din vin.
Taninul se intalneste in pielita strugurilor, rar gasindu-se in vinul alb. Taninul poate provoca migrene chiar si persoanelor fara astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variaza de la o persoana la alta. In general, problemele sunt legate de cantitatea de alcool prezenta in vinul rosu, taria vinului trebuie luata in seama neaparat. Astfel, este important sa cititi eticheta!
Aciditatea vinului.
Acizi de diferite tipuri sunt prezenti in vin. Acestia sunt esentiali pentru longevitatea vinului si, de asemenea, pentru gustul sau. Daca ar fi sa folosim terminologia din chimie ar suna cam asa: aciditatea totata a vinului este data de suma functiilor acide ale acizilor liberi si semilegati, care se pot titra, cand pH-ul se aduce la valoarea 7, prin adaugarea unei solutii alcaline titrate. In aciditatea totala nu se include bioxidul de carbon si bioxidul de sulf liber si combinat. Practic, aromele vinului sunt datorate aciditatii si sunt descrie ca: picant, ascutit, racoritor, tonic, luminos, clar sau zingy.
Continutul de alcool al vinului.
Probabil ati auzit de vinurile asa numite „full-bodied”. Aceasta denumire este o masura directa a continutului de alcool . Pe fiecare eticheta de vin veti observa un procent de volum de alcool, care indica organismul sau, dupa cum urmeaza:
- 7.5% – 10.5% – indica corpul de lumina (light body)
- 10.5% – 12.5% – indica corpul mediu
- 12.5% si peste indica corp plin (foarte mare de alcool)
Label-ul vinului.
Aceste este cu siguranta cea mai importanta etapa pentru un incepator. Daca cititi cu atentie eticheta vinului, va va ajuta de multe ori sa stiti tipul, soiul, aroma si regiunea de unde provine. De asemenea, puteti apela la un somelier pentru a va citi notele de pe sticla. In felul acesta, ar putea sa va lamureasca asupra aromei, brand-ului si, uneori, chiar alimentele potrivite asocierii.
Vechimea vinului.
Deoarece vremea coopereaza mai bine cu unele vinuri, asa exista si anumiti ani in care se vor produce vinuri mai bune decat in altii. Cantitatea de ploaie care cade in preajma perioadei de recoltare determina, de obicei, cantitatea de zahar din struguri. Se crede ca anul 1990 a fost garantat ca fiind excelent pentru toate tipurile de vin.
De unde sa cumparati.
Este important sa cumparati vinul de la punctele de vanzare de bauturi alcoolice, de preferinta, de la punctele dedicate doar pentru acest lucru. Lumina directa a soarelui, fluctuatiile dramatice de temperatura nu sunt bune pentru vin. Este important sa se cumpere, in cazul in care se cumpara „la varsat”, dintr-o vinarie care foloseste butoaie de stejar de calitate pentru procesul de imbatranire. Acest lucru da o aroma vinului. De asemenea, inainte de a cumpara, asigurati-va ca vinul este umplut pana la gatul sticlei, pluta nu este impinsa direct din sticla, si sa nu existe semne de scurgere. Savurati-va vinul!