contabilitate si audit
Bussiness, Fiscalitate, Servicii

Contabilitatea etica

contabilitate si audit

Contabilitatea este o parte integranta a lumii noastre si a celei de afaceri si financiare, si, cu toate acestea, sunt unele sfaturi de etica contabila care trebuie sa fie pastrate in minte pentru toate tranzactiile financiare efectuate. Este destul de important ca un expert contabil sa urmeze aceste paradigme pentru a rula o afacere profitabila in cel mai corect mod.

Principii de contabilitate

Oriunde in lume exista investitori si creditori implicati in afaceri, iar codurile etice din contabilitate nu pot fi ignorate. Etica in contabilitate poate fi definita ca fiind un set de orientari distinctive pentru o afacere in sensul de a mentine bilanturi corecte, profituri pozitive, pierderi si cheltuieli suportate si de a preveni rapoarte incorecte sau declaratii fiscale eronate.

Pentru un expert contabil este foarte important sa se inteleaga aceste reguli si reglementari, fiind o functie importanta intr-o organizatie. Orice abatere de la codul moral de conduita sau abuz de etica duce la consecinte grave pentru el, cum ar fi suspendarea licentei, incetarea dreptului de practica sau alte sanctiuni mai severe.

Etica si contabilitate in business

Codul de etica a devenit un principiu important pentru fiecare organizatie, tocmai pentru a stabili normele si reglementarile explicite ca linii directoare pentru toti contabilii. Institutul de Management Contabil al Standardelor de Conduita Etica aplica toate aspectele de management financiar si de contabilitate in fiecare entitate economica. Pentru auditori, exista un set de reguli stricte definit de catre Institutul Auditorilor Interni al Codului de Etica.

Responsabilitati etice. Codul de etica este o responsabilitate majora pentru o organizatie. Responsabilitatile includ contabilitate si audit in care informatiile sunt generate si acceptate de catre clienti, angajati, guverne, investitori, furnizori de credite si de comunitatea financiara. Codul de etica este o integrare a celor patru calitati importante ale contabilitatii si anume: confidentialitatea datelor, integritate, competenta si obiectivitate. Prin urmare, profesionistii contabili realizeaza misiuni contabile si activitati de contabilitate aderand si respectand codul de etica.

Orice afacere necesita un contabil autorizat care poate sa intocmeasca situatiile financiare lunare, semestriale si anuale astfel incat compania sa dea cel mai bun randament, in masura in care obtine si profit. Din acest motiv, contabilii sunt instruiti sa respecte ceea ce legislatia impune, ceea ce etica in contabilitate inseamna, motiv pentru care unele companii se bucura de un succes imens pe piata economica.

S-ar putea să-ți placă și...