Management

Coachingul

Cum putem defini coachingul? Coachingul este un comportament managerial care exclude impunerea si controlul. Poate scepticii vor spune ca in Romania asa ceva nu se poate aplica. Din fericire insa, se intalnesc tot mai multe companii care incep sa intrevada beneficiile acestui stil de management si sa il aplice.

Ce presupune aceasta cultura bazata pe coaching? Toate comportamentele si interactiunile din cadrul managementului (la toate nivelurile) trebuie sa fie orientate spre „descatusarea” intregului potential de performanta al oamenilor. De aceea, managerii trebuie sa creada in oamenii lor si in potentialul care sta ascuns in ei.

Cum pot oare managerii sa introduca coaching-ul la locul lor de munca? Sunt mai multe oportunitati si iata cateva dintre ele:

  • Motivarea oamenilor
  • Delegarea responsabilitatilor
  • Rezolvarea problemelor
  • Team building
  • Aprecieri si evaluari
  • Performanta sarcinilor
  • Planificarea rezultatelor
  • Dezvoltarea personala a oamenilor
  • Munca in echipa
  • Relationare eficienta

Poate un manager sa fie „coach”? Pentru ca un manager sa fie coach trebuie sa isi schimbe in primul rand el atitudinea fata de oameni. In al doilea rand este necesar ca managerul-coach sa fie congruent cu ceea ce spune si face. Iar aceasta congruenta presupune existenta empatiei, a integritatii si obiectivitatii. Usor de zis, greu de facut! Cei mai multi manageri isi considera oamenii ca angajati ai companiei. Un manager-coach ii priveste ca pe  membri ai unei echipe, in care fiecare isi are rolul bine determinat.

Ganditi-va la organizatia voastra ca la o echipa de caiac-canoe: pentru ca ambarcatiunea sa se miste madonna pokies usor prin apa este nevoie de directie, viteza, coordonare, abilitati, aliniere si munca in echipa. Daca ar fi sa extrapolam eforturile depuse intr-un birou la cele necesare conducerii unei barci iata care ar fi o posibila imagine: unii oameni (dar nu toti) ar vasli, dar coordonarea ar fi deficitara; cu toate acestea, barca ar inainta cu greu, insa unii ar dori sa o ia in alta directie, pe cand altii ar vrea sa se opreasca sau chiar sa mearga inapoi. Desigur, orientarea unei afaceri in directia cea buna este mai greu de realizat decat o dirijarea unei barci, dar am folosit aceasta comparatie pentru a scoate in evidenta rolul managerului-coach in alinierea tuturor oamenilor din echipa sa catre atingererea telurilor propuse.

Ce trebuie sa retineti este ca oamenii poseda diverse „forte”, de care, de obicei, nu sunt capabili sa se serveasca. Scopul nostru, ca manageri-coach, este acela de a-i ajuta sa le descopere, sa le stimuleze si sa-i indemne sa profite cat mai mult de pe urma acestui potential nefolosit. Metodele prin care puteti face toate acestea sunt multiple si este nevoie de practica continua, dar, daca am reusit prin aceste randuri sa va atrag atentia asupra necesitatii ghidarii oamenilor prin instaurarea unei culturi bazate pe coaching si orientate spre oameni, eu ma declar multumita.

Descatusati potentialul oamenilor si oferiti-le mediul in care sa se desfasoare la adevarata lor capacitate! Veti fi uimiti de rezultatele obtinute, caci totul depinde numai de voi!

S-ar putea să-ți placă și...