Traim intr-o era in care bolile sunt atat de multe si necunoscute, incat atunci cand auzim o denumire  mai complexa incepem sa ne imaginam ce este mai rau. Sunt unele care sunt afectiuni banale ce se pot trata simplu sau care trec de la sine, dar altele care necesita atentia unui specialist, in functie de naturala lor.

Bolile hematologice sunt cu siguranta din cele care atrag atentia, acestea vizand elemente constitutive ale sangelui precum trombocitele, leucocitele, eritrocitele, respectiv precusorii acestora care sunt localizati in zona maduvei hematogene. Tradeaza prezenta problemelor de la nivelul lor simptome specifice, care se manifesta prin efecte resimtite in ceea ce priveste celulele. Nu se poate pune egal intre bolile de sange si cele care prezinta riscul de a fi transmise prin sange. Putem afirma despre cele dintai ca nu sunt contagioase.

De cate tipuri sunt bolile de sange?

Indiferent de tipul lor, trebuie sa stii ca orice simptom trebuie luat in considerare. Deci daca simti ca ceva este in neregula, trebuie sa apelezi la ajutorul acordat de policlinica Mures sau orasul de provenienta despre care stii ca ofera servicii de calitate si precizie in rezultatele analizelor.

Despre bolile de sange trebuie sa stii ca acestea se impart in mai multe categorii.

Cu siguranta ca stii despre anemii ca sunt afectiuni ce vizeaza sanatatea sangelui. Acestea se refera la scaderea hemoglobinei si la randul lor pot fi de mai multe tipuri – feripriva, hemolitica, megaloblastica si asa mai departe.

De asemenea coagulopatiile sunt afectiuni ce vizeaza sangele. In fapt acestea pot fi considerate tulburari intalnite la nivelul factorilor responsabili de coagularea sangelui. Este vorba despre diverse deficite izolate care afecteaza coagularea corespunzatoare a sangelui.

Atunci cand hemoglobina are o valoare crescuta, afectiunea poarta denumirea de poliglobulii. Se manifesta atunci cand organismul identifica si raspunde unor stimuli de mediu. De exemplu pot sa creeze probleme in randul fumatorilor, dar si atunci cand urci la o altitudine inalta.

Acestea pot fi de doua tipuri – neoplazice si aici amintim policitemia vera, si constitutionale, fiind vorba despre afectiunile de natura cardiaca, dar care prezinta si hipozie cronica.

Alte afectiuni ale sangelui se pot referi la trombocitoze si apar cand creste valoarea trombocitelor. Pot sa apara fie atunci cand suferi de o afectiune hematologica neoplazica, fie cand suferi de afectiuni inflamatorii, de feriprivii, neoplazii oncologice.

Sa nu uitam sa mentionam si despre mult temutele boli hematologice maligne, care au efecte asupra sangelui , alaturi de maduva osoasa, si constituie forme de cancer. Le este caracteristica acestora clona maligna si aici intra leucemiile, mieloamele, limfoamele, mieloproliferarile cronice si altele.

Ceea ce trebuie stiut este ca un toate afectiunile ce vizeaza sangele vin insotite de simptome. Unele sunt la debut asimptomatice. Iata unul dintre motivele pentru care este necesar a realiza la anumite perioade de timp teste de sange.

Care sunt simptomele care tradeaza fiecare afectiune in parte, le gasesti cu siguranta detaliate pe internet. De altfel daca ulterior consideri ca te identifici cu oricare dintre acestea, este de preferat sa vizitezi o policlinica Mures pentru a confirma sau infirma banuiala.