Dragoste

Arata-ti sentimentele!

O buna stapanire a vietii emotionale va face sa gestionati mai bine problemele fizice, astfel ca o persoana cu o frecventa tendinta de anxietate, depresie sau agitatie comporta un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace decat o persoana care are o fire vesela, toleranta.

Psihicul controleaza comportamentul si, asadar, si modul iresponsabil in care traim, ne influenteaza viata de zi cu zi mai mult decat ne-am putea imagina. Daca nu avem control asupra psihicului si suntem inclinati sa luam lucrurile mai in serios, suntem grabiti si mai putin capabili sa ne exteriorizam sentimentele, putem avea un risc mare de a dezvolta probleme cardiace iar problemele emotionale pot creste riscul unui infarct. De multe ori cand mi-am exteriorizat sentimentele, de orice natura, mi-am simtit mintea mai libera, mai linistita, am fost mai calma si mai impacata cu mine… Insa, au fost unele momente cand mi-am infranat sentimentele atat de mult incat au explodat in mine, am simitit o mare apasare, durere, confuzie.. iar faptul ca ca cei din jur ma ignorau, nu-mi impartaseau sentimentele, sau nu ma intelegeau, ma facea sa devin furioasa, iritata, consternata… Asa ca eu cred ca cel mai bine este sa aavem puterea si curajul de a ne exterioriza sentimentele, pentru a ne putea simti mai liberi.

Pe de alta parte, slujbele noastre au devenit, astazi, foarte brutale si nu prea se intrevede multa speranta la orizont ca lucrurile merg spre bine, si, desi ambitia este o trasatura utila, multi dintre noi ii permitem sa ne conduca viata, astfel ca, oamenii pentru a progresa accepta sa se obisnuiasca cu permanenta stare de stres la serviciu si nu pot scapa de aceste simptome de presiune nici in viata particulara. Vor sa fie altcineva, ceva „mai sus” si nu se accepta asa cum sunt. Ei nu pot delega sarcinile altcuiva si trebuie sa faca totul singuri. In unele studii efectuate, s-a putut observa ca motivele acestui comportament pot avea, adesea, radacini in copilarie. De multe ori, acesti suferinzi nu au fost iubiti sau acceptati pentru ceea ce erau, ci trebuiau sa faca totul „corect” sau sa aiba un comportament foarte bun. Orice individ caruia i s-a cerut sa fie sarguincios in copilarie, sa se comporte bine si, daca e posibil sa fie „mai bun” decat ceilalti se afla, la maturitate, in pericolul de a-si petrece viata cu aceasta atitudine de a incerca in permanenta sa indeplineasca o datorie autoimpusa din motive care nu ii apartin.

Cum ne putem proteja impotriva acestor lucruri?

  1. Curajul de a fi imprefect. Curajul de a accepta adevarul despre sine, ca suntem imprefecti, la fel ca toti ceilalti. Oamenii aflati in situatiile de risc, in special, trebuie sa invete, uneori, sa accepte ca o performanta personala medie este suficienta. O persoana mai putin exigenta cu sine se afla intr-un pericol mai mic de a „pune lucrurile la inima.”
  2. Curajul de a marturisi. Recunoasteti cand ati facut o greseala. Nimeni nu este perfect! O persoana care isi accepta slabiciunile castiga, de fapt, putere si incredere in sine.
  3. Curajul de a fi onest. Nu ocoliti subiectul. Confruntati-va cu problemele si vorbiti cu ceilalti despre ele. Acest lucru va reduce stresul.

Cred ca organismul functioneaza, uneori, ca motoarele cu abur. :) Daca inchizi valvele care elibereaza aburul, motorul va exploda la un momentdat. O persoana care nu gaseste o cale de a se elibera de durere, suferinta si dezamagire isi forteaza corpul sa gaseasca, mai devreme sau mai traziu, o modalitate. De obicei, este o modalitate nu tocmai placuta, deoarece oricine incearca sa isi rezolve problemele in aceasta maniera se afla pe un drum periculos. Studii psihosomatice au aratat ca o astfel de forma de „depasire a conflictului”, este exemplul tipic al imbolnavirii care isi are radacinile in psihic.

Multe relatii ascund, dupa un timp, pericole neprevazute determinate de conflicte nerezolvate, asa cel mai bine este ca lucrurile sa se discute, nu sa se ocoleasca sau sa se amane. O descoperire a unui studiu arata ca barbatii pot tolera opinii extrem de negative numai o perioada relativ scurta de timp si reactioneaza cu o aversiune mai mare la situatiile neplacute. Femeile, pe de alta parte, sunt capabile sa „gestioneze” mai mult timp conflictul. Se pare ca ele resimt efecte secundare psihologice atat de intense intr-o situatie conflictuala.

Asadar, nu lua in serios totul, pentru ca peste cateva saptamani, probabil vei rade si vei uita de multe lucruri ce te supara acum. Nu fii egoist! – uneori e bine sa taci si sa asculti. Gandeste pozitiv! Da-le si altora o sansa! – chiar daca tu faci totul foarte bine, daca nu ii dai si altuia sansa sa incerce, nimeni nu va sti asta niciodata.

Fii uman! Este bine sa plangi uneori.. chiar daca esti barbat, in fond …si tu esti OM.

S-ar putea să-ți placă și...