Presedintele Obama si-a mutat atentia catre apele arctice vaste, neatinse de foraje de petrol si gaze, urmarind un plan ambitios de combatere a schimbarilor climatice dar a tensiunilor create in zona de mediu si enegie naturala.
Fiind primul presedinte care ia in serios problema schimbarilor climatice, Obama a propus o serie de noi reguli mai agresive pentru a mai diminua emisiile de carbon de la nivel mondial provenite de la centralele electrice, facand presiuni asupra unui acord mondial impotriva incalzirii globale. De asemenea, presedintele a analizat boom-ul extraordinar inregistrat de productia de energie interna, care a facut din Statele Unite un mare producator mondial de petrol.
Rezultatele obtinute pana in prezent au reprezentat un echilibru incomod pentru conducerea presedintelui Obama, care lupta impotriva schimbarilor climatice si in acelasi timp se asigura ca Statele unite beneficiaza de bogatia dobandita de petrol si gaze. Aceasta este o ultima decizie, asupra careia au cazut de acord unele companii petroliere dar si experti de energie de top, sustinand ca ecologistii care foreaza in Arctica pot perturba echilibrul natural intr-un mod serios, punand acest plan al presedintelui Obama in pericol.
Industria de petrol si ecologistii spun ca Marea Cikchi, unde Shell intentioneaza sa foreze pentru petrol, este locul cel mai periculos din lume pentru astfel de foraje. Ecologistii si oficialii industriei petroliere sustin ca un accident de forare in valurile de zeci de metri a Marii Chikchi, ar putea conduce la un dezastru mai mare decat exploxia Deepwater Horizon din 2011, care a ucis 11 oameni si a eliberat milioane de barili de petrol in Golful Mexic.
In opinia administratiilor din domeniu, decizia de a fora in apele din largul coastei Alaskai ar putea reprezenta un risc major fata de problemele de mediu. Presedintele Obama si oficialii administratiei sustin ca vor avansa forajele arctice doar dupa ce se vor aproba reglementarile dure care tin de siguranta mediului inconjurator.