Chiar daca ai un regim alimentar echilibrat, sunt cativa factori mai putin evidenti care iti pot creste pofta de mancare fara ca macar sa iti dai seama.
Aerul conditionat. Stii foarte bine cum iarna tinzi sa mananci mai mult si chiar pui cateva kilograme intre lunile noiembrie si februarie. Daca petreci lunile de vara dand aerul conditionat la maxim pentru a scapa de caldura, poti observa ca se intampla acelasi lucru, ai tendinta sa mananci mai mult. Se observa ca tindem sa mancam mai mult cand temperatura este mai joasa, intrucat organismul incearca sa se incalzeasca. In loc sa dai drumul la aer conditionat, mai bine deschide o fereastra. Portofelul si talia iti vor multumi.
Medicamentele. Anumite retete, in special antidepresivele, pot creste si ele pofta de mancare. Desigur, fiecare reactioneaza diferit la medicamente, insa in general, antidepresivele sunt conectate direct cu cresterea poftei de mancare. Trebuie intrebat si medicul cu privire la aceste aspecte, pentru a sti exact cu ce te vei confrunta.
Suplimentele. La fel ca si medicamentele eliberate pe baza de reteta, suplimentele afecteaza fiecare individ in mod diferit. Anumite suplimente nutritive, spre exemplu vitaminele ce se gasesc peste tot in magazine, par sa creasca pofta de mancare la anumite persoane. Daca incepi un tratament, oricare ar fi acesta, asigura-te ca monitorizezi si nivelul de foame pe care il simti pentru a-ti da seama daca te afecteaza si in acest sens sau nu.
Schimbarea rutinei exercitiilor zilnice. Este un lucru bun sa diversifici – schimbarea stilului de antrenament pastreaza tot timpul corpul proaspat si antrenat, insa incercarea de noi exercitii sau lucrarea diferitelor grupe de muschi creste pofta de mancare. Schimbarea rutinei zilnice de exercitii fizice te poate face sa te simti mai infometat initial, deoarece corpul se adapteaza la aceasta noua rutina. De aceea trebuie sa monitorizezi de fiecare data cum iti este afectata pofta de mancare si daca incerci sa tii greutatea sub control sa nu te lasi dus de val.