Personale

Pastele in 2014 – obiceiuri care dainuie

Desi sarbatoare a Invierii lui Iisus Hristos in universul crestin, Pastele este legat in Romania de o multime de traditii si ritualuri antice si pagane. Calendarul crestin pune sarbatorile pascale in topul tuturor sarbatorilor crestine. Se considera ca pacatele ne sunt iertate, odata cu invierea lui Iisus Hristos si ca incepem un nou ciclu.

Sunt o multime de datini si obiceiuri nescrise care se sarbatoresc si astazi. Taranii inca mai au grija ca pana la Pasti, toate pamanturile sa fie semanate si toate treburile din gospodarie terminate. Femeile au grija sa pregateasca in continuare ouale rosii, pasca si celelalte bucate simbol al Pastelui.

Pe principiul „cate bordeie atatea obicee”, in Romania, in functie de regiune, intalnim obiceiuri diferite, strict legate de sarbatoarea pascala. De exemplu, in multe locuri se obisnuieste ca in Duminica Invierii, dimineata, se pune intr-un ibric apa rece si se adauga un ou si un ban de argint. Cu aceasta apa, oamenii se spala pe fata. Fiecare obiect are propria insemnatate. Se spune ca oamenii vor sa fie rosii in obraji ca oul, tari ca argintul si daca se spala cu aceasta apa, vor avea belsug.

In Sibiu, Pastele nu e diferit prea mult de Craciun. Aici, se impodobeste un arbust mic cu oua incondeiate, golite de continut.

Si in Maramures intalnim o datina apropriata de cele de Craciun. Aici, toti copiii de pana la 9 ani obisnuiuesc sa mearga din casa in casa pentru a anunta Invierea, asa cum se anunta de Craciun Nasterea. Ei vor primi cate un ou rosu.

In Almas, toata comuna se aduna in curtea bisericii si (fetele si femeile) incondeiaza ouale pentru Paste.

In Suceava, dupa slujba de Inviere, credinciosii merg sa duca lumina si pe cimitir, rudelor trecute la cele vesnice.

Tu de unde esti si ce obiceiuri speciale sunt in zona ta? Nu ezita sa ne raspunzi printr-un comentariu la acest articol. Paste Fericit!

S-ar putea să-ți placă și...